Da li je dobro piti flaširanu vodu?

1.Ukus ne određuje čistoća vode, već koncentracija minerala

U studiji objavljenoj 2010-te, u žurnalu „Sensory Studies“,  istraživači su tražili od ljudi da ocene ukus šest flaširanih mineralnih voda, i šest tipova vode iz česme. Zaključili su da se  flaširana voda, generalno, nije ništa bolje pokazala  od one iz česme.

Razlog: Na ukus utiče koncentracija minerala, a ne njena čistoća.

Učesnicima ove studije više se sviđala po ukusu voda srednje mineralizacije, opisujući je kao bez ukusa, ali postoji izuzetno mala razlika oko toga da li je voda flaširana ili je potekla iz česme.

Ono što je jasno je da pijući vodu pre obroka i tako popunjavajući stomak  možete brže izgubiti suvišne kilograme. Ustvari,to je često jedna od navika koje imaju vitki ljudi.

2.Nije nužno ispravna

Vršeno je istraživanje u kojem je oprobano 1000 flaša vode, i ustanovljeno je da izvestan  broj  brendova koristi hemijske zagađivače kojih ima procentualno iznad nivoa koji je određen u zdravstvenoj organizaciji.

Tu su i velika istrazivanja koja pokazuju da kada se određene plastične boce zagreju na visokoj temperaturi, dolazi do oslobađanja hemikalija iz plastike, koje mogu zagaditi vodu (ovo je dobar razlog da vodu ne skladištite u garažama ovog leta) .

3.Poreklo vode nije uvek kako je predstavljeno na ambalaži

Na bocama su egzotični nazivi i  slike na kojim  su dočarani vodopadi  i planinski potoci. Zapravo,izvesni nezanemarljiv broj  flaširanih voda dolazi iz opštinskih izvora vode.

4.Plastične boce ugrožavaju našu planetu.

Većina boca u koje se flašira voda napravljeno je od polietilena(PET ambalaža). Postoji dva problema vezana za PET boce :

  • za njihovu proizvodnju koristi se sirova nafta. Istraživači sa Luisvil univerziteta procenjuju da se svake godine koristi više miliona barela nafte za proizvodnju PET boca, što nije ekonomski povoljno.
  • PET boce se ne recikliraju ,kako je propisano, već se bacaju u kante za smeće-postoji veliki ekološki problem jer velik broj plastičnih flaša završi u prirodi, umesto da bude rercikliran, i ugrožava našu zivotnu sredinu.

Poznato je da PET boci treba 400 do 1000 godina da se raspadne!

Preporučuje se upotreba filtera za vodu koji će Vam doneti uštedu kad je kupovina flaširane vode u pitanju,a tako i izbegavate zagađenje životne sredine.Izbeći ćete i rizik od upotrebe štetnih hemikalija koje se mogu nalaziti u flaširanim vodama.