Kasni vam menstruacija, ali znate da niste trudni?
Menstruacija vam može izostati ili kasniti zbog mnogo različitih razloga, od hormonske neravnoteže do ozbiljnih zdravstvenih stanja. Normalno je da menstruacija bude neredovna u dva slučaja: kada zatrudnite i kada počne menopauza.
Kako telo polako ulazi u menopauzu, menstrualni ciklus postaje neredovan. Većina žena koje nisu dostigle menopauzu obično imaju menstruaciju svakih 28 dana. Međutim, zdrav menstrualni ciklus može se kretati od 21 do 35 dana. Ako menstruacija ne upada u ove okvire, razlozi mogu biti:

1. Stres

Stres vam može poremetiti hormone, promeniti dnevnu rutinu, pa čak i uticati na deo vašeg mozga koji je odgovoran za regulisanje menstruacije – na hipotalamus. Vremenom stres može dovesti do bolesti ili naglog povećanja ili gubitka kilograma, što sve može uticati na vaš ciklus. Ako mislite da stres možda remeti menstruaciju, pokušajte da vežbate tehnike opuštanja i promenite način života. Umerena fizička aktivnost vam takođe može pomoći da regulišete menstrualni ciklus.

2. Mala telesna težina

Žene sa poremećajima u ishrani, poput anoreksije ili bulimije, mogu imati propuštene menstruacije. Težina od 10 procenata ispod onoga što se smatra normalnim za vašu visinu može promeniti način na koji vaše telo funkcioniše i zaustaviti ovulaciju. Lečenje poremećaja u ishrani i zdravo povećanje telesne težine mogu vratiti vaš ciklus u normalu. Žene koje učestvuju u ekstremnim vežbama poput maratona takođe mogu prestati da dobijaju menstruaciju.

3. Gojaznost

Kao što niska telesna težina može da izazove hormonalne promene, tako može i prekomerna težina. Lekar će preporučiti plan ishrane i vežbanja ako utvrdi da je gojaznost uzročnik poremećaja u menstrualnom ciklusu.

4. Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je stanje zbog kojeg vaše telo proizvodi više muškog hormona androgena. Ciste se formiraju na jajnicima kao rezultat ove neravnoteže hormona. Ovo može remetiti ovulaciju ili je u potpunosti zaustaviti. Ostali hormoni, poput insulina, takođe mogu da izađu iz ravnoteže. Razlog je rezistencija na insulin, koja je povezana sa policističnim jajnicima. Lečenje policističnih jajnika fokusirano je na ublažavanje simptoma. Lekar vam može propisati kontraceptivne pilule ili druge lekove koji pomažu u regulisanju vašeg ciklusa.

5. Kontraceptivne pilule

Možda ćete imati promene u ciklusu kada počnete sa uzimanjem kontraceptivnih pilula ili prestanete da ih uzimate. Ove pilule sadrže hormone estrogen i progestin koji sprečavaju jajnike da oslobađaju jajne ćelije. Može proći i do šest meseci pre nego što vaš ciklus ponovo postane redovan nakon prestanka uzimanja pilula za kontracepciju. I druge vrste kontraceptiva koji se implantiraju ili injektiraju takođe mogu prouzrokovati propuštene menstruacije.

6. Hronične bolesti

Hronične bolesti poput dijabetesa i celijakije takođe mogu uticati na vaš menstrualni ciklus. Promene u šećeru u krvi povezane su sa hormonalnim promenama, pa iako je to retkost, loše kontrolisan dijabetes može prouzrokovati neredovne menstruacije. Celijakija uzrokuje upale koje mogu dovesti do oštećenja tankog creva, što može sprečiti vaše telo da apsorbuje ključne hranljive materije. To može dovesti do kasnih ili propuštenih menstruacija.

7. Rana peri-menopauza

Kod većine žena menopauzu počinje između 45. i 55. godine. Neke žene razviju simptome menopauze oko 40. godine ili ranije, i to se smatra ranom perimenopauzom. To znači da vam se zalihe jajnih ćelija smanjuju, što dovodi do propuštenih menstruacija i na kraju nestanka menstrualnih ciklusa.

8. Problemi sa štitnjačom

Prekomerno aktivna ili neaktivna štitna žlezda takođe može biti uzrok kasnih ili propuštenih menstruacija. Štitna žlezda reguliše metabolizam vašeg tela, tako da to može uticati i na nivo hormona. Problemi sa štitnjačom obično se mogu lečiti lekovima. Nakon lečenja, menstruacija će se verovatno vratiti u normalu.

Vaš lekar može pravilno da dijagnostikuje razlog vaše zakasnele ili propuštene menstruacija i predoči vam mogućnosti lečenja. Vodite evidenciju o promenama u ciklusu, kao i o ostalim zdravstvenim promenama da biste ih pokazali lekaru. Ovo će njemu ili njoj pomoći da postave dijagnozu.

Ako imate neki od ovih simptoma, odmah se obratite lekaru:
– neobično jako krvarenje
– groznica
– jak bol
– mučnina i povraćanje
– krvarenje koje traje duže od sedam dana
– krvarenje nakon što ste već ušli u menopauzu i niste imali menstruaciju godinu dana