Svakodnevno unošenje vitamina u organizam je veoma važno za njegovo pravilno funkcionisanje. Pritom, pojedini vitamini imaju važniju ulogu u organizmu u odnosu na ostale.

S obzirom na efekat koji ostvaruju u organizmu, među najvažnije nutritivne činioce ubrajaju se vitamin B12 i folna kiselina.

Vitamin B12 je veoma složen nutritijent i odgovoran je za pravilan razvoj crvenih krvnih ćelija (eritrocita), kao i nervnih ćelija.

Manjak vitmina B12 u organizmu može biti uzrok brojnim komplikacijama, od kojih se najtežom smatra tzv. megaloblastna anemija.

Crvena krvna zrnca se formiraju u koštanoj srži i njihov deficit u organizmu je povezan sa primetnim deficitom vitamina B12. U slučaju ove anemije, eritrociti su nepravilnog oblika, a mnogi su nedovoljno zreli, pa tako nisu sposobni da obavljaju svoju osnovnu funkciju, a to je transport kiseonika do organa i tkiva.

Takođe, vitamin B12 je značajan za pretvaranje masti, ugljenih hidrata i proteina u energiju.

Vitamin B12  upotrebljava se u sklopu terapije brojnih neuroloških poremećaja, a ima i antikancerogeni efekat, pospešuje koncentraciju i pamćenje i smanjuje razdražljivost.

Zbog nabrojanih efekata vitamina B12 na ljudski organizam, ovaj vitamin se naziva  i „vitamin moći“.

Simptomi nedostatka vitamina B12 u organizmu

Najpre uočljivi simptomi deficita vitamina B12 u organizmu su naglašen nedefinisani strah (anksioznost), problem sa koncentracijom i učenjem, loš kvalitet kože i kose (ekcem, dermatitis, gljivične infekcije), malaksalost i umor, bol u mišićima.

Na ove tegobe pojedinac najčešće obrati pažnju tek kada nastupi i iznenadna slabost, koja je jača od standardnog umora i može biti praćena lupanjem srca i bledilom u licu.

Teži deficit vitamina B12 može dovesti do ozbiljnih neuroloških smetnji, i to najčešće zbog oštećenja nerava koji izlaze iz kičmene moždine, što vodi paralizi ekstremiteta. Nedostatak vitamina B12 dovodi i do teških formi anemije, koja se razvija sporo i postepeno. Početni simptomi ove anemije su slabost, lupanje srca i bledilo kože.

Takođe, javlja se i gubitak apetita, nadimanje i učestale dijareje. Može se javiti i osećaj pečenja na jeziku, pogotovo nakon uzimanja kisele hrane, kao i gubitak čula ukusa.

Osobe koje pate od megaloblastne anemije su sklone depresivnom raspoloženju, kao i padu memorijskog indeksa i trnjenju ekstremiteta (naročito nogu), što vodi ukočenosti.

Ukoliko nedostatak vitamina B12 u organizmu potraje, moguća su ozbiljna neurološka oštećenja. Pad vitamina B12 u organizmu vodi povećanju homocisteina, koji povećava rizik za nastanak srčanih oboljenja, kao i srčanog udara.

Kada se deficit vitamina B12 dijagnostikuje klinički, podrazumeva se da je zastupljenost vitamina B12 minimum 10 % manji od normalne vrednosti.

Dokazano je da 70% osoba obolelih od Alchajmerove bolesti ima deficit vitamina B12 u organizmu, što ukazuje na to da je veoma važno biti snabdeven ovim važnim nutritijentom.

S obzirom na samu njegovu strukturu, vitamin B12 je jedan od najkompleksnijih vitamina u našem organizmu i jedini vitamin koji sadrži esencijalne mineralne elemente i kobalt, te je veoma važan za bilološku aktivnost organizma – vitamin B12 je ključan element za proizvodnju genetskog materijala (DNK i RNA), kao i mijelina, koji oblaže nervne ćelije. Zato se dodaci ishrani koji sadrže vitamin B12 preporučuju trudnicima i ženama koje planiraju trudnoću.

Doziranje vitamina B12 prema starosnoj dobi:

Bebe od 1 do 3 godine – 0.9 mcg

Deca od 4 do 8 godina – 1.2 mcg

Deca od 9 do 13 godina – do 1.8 mcg

Deca preko 14 godina – do 2.4 mcg

Odrasle osobe – do 3 mcg

Trudnice bi na dnevnoj bazi trebale da uzimaju 2.6 mcg ovog dragocenog vitamina, a dojilje 2.8 mcg.

 

Namirnice bogate vitaminom B12

Postoje dva osnovna uslova za optimalnu prisutnost vitamina B12 u organizmu, i to:

1) Dovoljan unos namirnica među kojima su meso, mlečni proizvodi, jaja (nabrojane namirnice su najbogatiji izvori vitamina B12).

Bogati izvori vitamina B12 su i goveđa i svinjska džigerica, bubrezi, kao i riba.

Vitamin B12 se nalazi i u pojedinim biljkama, ali u izrazito manjoj meri nego u namirnicama životinjskog porekla.

Vegeterijancima se savetuje povećan unos soje, pivskog kvasca, žitarica, lešnika, susama, cvekle.

2) Adekvatna iskoristljivost ovih namirnica u organizmu, koja je uslovljena idealnim zdravljem sistema organa za varenje (želudac i creva).

Takođe, u organizmu mora postojati adekvatna količina kalcijuma, jer on potpomaže apsorpciju vitamina B12.

 

Da li je moguće predozirati se vitaminom B12?

Ukoliko unosite više vitamina B12 u organizam nego što je potrebno, nemate razlog za zabrinutost.

Ovaj vitamin je rastvorljiv u  vodi, tako da telo ne skladišti bespotrebno njegove rezerve.

 

Kako biste svom organizmu osigurali adekvatnu količinu ovog dragocenog vitamina, preporučujemo da u svoju ishranu uvrstite preparat Forever B12 plus, koji pored vitamina B12 sadrži i za organizam esencijalnu, folnu kiselinu.

Više o preparatu Forever B12 Plus možete pročitati ovde: https://planetazdravlja.com/vitamin-b12-i-folna-kiselina-za-bezbriznu-trudnocu