Maskara se nanosi u 3 koraka:

1. Korak 1: Pomerajte četkicu levo-desno u dnu trepavica. Maskara naneta pri korenu trepavica daje iluziju dugačkih trepavica.

2. Korak 2: Povucite četkicu gore, kroz trepavice, i raščešljavajte trepavice brzim pokretima s leva na desno. Tako ćete razdvojiti trepavice.

3. Korak 3: U ovom poslednjem koraku, zatvorite oči i stavite maskaru na gornji deo trepavica pri korenu i povucite četkicu duž trepavica kako bi uklonili grudvice.

Postoji više vrsta mascara:  one koje produžuju trepavice, vodootporne, one koje ne prave grudvice, one koje zadebljavaju trepavice. Nikada ne isprobavajte maskaru u robnoj kući, postoji visok rizik od infekcije.

Kako sprečiti nastanak grudvica?

Koristite češalj za trepavice za razdvajanje trepavica.  Prvo nanesite maskaru pri korenu trepavica, a zatim češljem za trepavice pročetkajte brzim i kratkim pokretima levo-desno do vrhova trepavica.

Možete se osloboditi grudvica uklanjanjem suvišne maskare sa četkice. Obrišite četkicu maramicom pre nego što počnete da nanosite maskaru.

Još jedan način da se oslobodite grudvica je da čistom četkicom pročešljate trepavice na koje ste naneli maskaru, ali dok se maskara još nije osušila. Za to koristite opranu staru četkicu. Sephora prodaje čiste četkice za ovu namenu. Kada pročešljate trepavice, operite četkicu tako što ćete je umočiti u sredstvo za uklanjanje šminke, a zatim je operite sapunom i ostavite da se osuši.

Slobodno mešajte maskare

Prvo nanesite jedan sloj maskare za produžavanje trepavica, a zatim jedan sloj za zadebljavanje trepavica.  Uklonite višak čistom četkicom.

Probajte maskare u boji

Osnovna pravila su jednostavna: crna je univerzalna maskara, ali može biti prejaka na svetlijem tenu plavuša. Plavuše bi trebalo da koriste braon maskaru danju, a crnu noću. Boja šljive čini da plave oči dođu do izražaja, kao i plava maskara. Ljubičasta maskara izgleda sjajno na smeđim očima.

 

Koristite uvijač trepavica

Uvijanje trepavica daje očima širi i blistaviji izgled. Ugrejte uvijač toplim vazduhom iz fena 3-5 sekundi pre nego što počnete da uvijate trepavice. Prvo ga dodirnite da se uverite da nije previše topao. Možete uviti trepavice i pre i posle nanošenja maskare, samo proverite da li je maskara suva.

Cik-cak četkica za nanošenje maskare

Cik-cak četkica razbija grudvice.

Nanesite maskaru samo na gornje trepavice

Mnogi šminkeri preporučuju nanošenje maskare samo na gornje trepavica. Ako želite da oči izgledaju šire, nanesite maskaru na donje trepavice, ali samo blago, tj. u maloj količini i nežno. Možete staviti maramicu ispod očiju pre nanošenja maskare, ako niste vešti u tome.

 

Koristite fiksator za maskaru (baznu maskaru)

Fiksator je providni gel koji odvaja trepavice i nanosi se pre maskare.

Šta znači naneti dva sloja maskare?

To znači naneti drugi sloj pre nego što se prvi sloj osušio. A

ko  se prvi sloj osuši, dobićete grudvice kad nanesete drugi sloj.

Nemojte uvlačiti i ponovo izvlačiti četkicu iz bočice više puta zaredom jer tako vazduh ulazi u bočicu sa maskarom, što ubrzava isušivanje maskare.

Ne trepćite dok se maskara ne osuši

Ko ima duge trepavice, sačekajte 5 sekundi pre nego što trepnete da vam ne bi ostale tačkice na kapku.