Sve se menja kada postanete roditelj. Vaše vreme za spavanje se skraćuje, jedete stojeći i možda niste sigurni koji je dan u nedelji – i to vec nakon što ste rodili prvo dete.

„Taman kada pomislite da ste sve ovo sa roditeljskom “igrankom“ savladali, dolazi drugo dete i život postaje mnogo zanimljiviji“, reci su jedne mame.

Ako se spremate da imate drugo dete, možda se pitate kako će se vaš život promeniti.

„Kada sam bila trudna sa drugim detetom, prijatelji i članovi porodice dali su mi mnoštvo saveta šta da očekujem kada se drugo dete pridruži porodici.

Kada je u pitanju drugo dete iskustva koja sam doživela vam prenosim u narednim redovima.

Evo 13 stvari za koje bih volela da mi je neko rekao pre nego što sam dobila drugo dete.

1. Zapravo je lakše nego što mislite

Da budem iskrena, uplašila sam se do smrti koliko će biti teško s drugom bebom. Moje prvo dete je imalo jedva dve godine, i još uvek sam pokušavala da je shvatim.

Tokom prvih nekoliko meseci nakon što sam dobila svoje drugo dete, često sam se osećala kao da hodam u magli. Ali nakon što sam pronašala rutinu koja mi je pomogla, počela sam da se osećam manje haotično.

2. Lakše vam je da se ponašate intuitivno sa drugim detetom

Tokom svoje prve trudnoće verovatno ste svaku knjigu za bebe uredno nabavili i stavili na svoju policu. Možda ste čak pročitali i sve o njima od korice do korice.

Taman kad pomislite da ste sve shvatili od svoje prve bebe, dolazi se do broja dva i stanja zvanog „mama intuicija“.

Ko ima vremena da se obrati Google-u ili čak knjizi za bilo šta za vreme hranjenja bebe i menjanja pelena starijem detetu? Radićete stvari po svojoj majčinskoj intuiciji, a na osnovu prethodnog iskustva – i to je u redu.

3. Vaše prvo dete može ponovo da se vrati na ponašanje bebe kako bi privuklo pažnju

Napravila sam grešku pokušavajući da odviknem svoje prvo dete od pelena u poslednjih nekoliko nedelja moje druge trudnoće. Iako je u početku radilo, brzo se vratila korišćenju pelena nakon što se moj sin rodio. To sam nazvala roditeljskim neuspehom, iako je u stvari sasvim uobičajeno da se deca vraćaju ponašanju poput beba kada se novi član pridruži porodici.

4. Porođaj boli kao pakao drugi put

Ako ste se prvi put porodili vaginalnim putem, vaš drugi susret s porođajem mogao bi biti bolniji. Ne zovu ga „vatrenim prstenom“ bez razloga.

5. Čini se manje važnim da “radite sve kako treba“

S prvim detetom sam se pobrinula da njena guza većinu vremena provede u platnenim pelenama i da je hrana koju je jela bila organska. kako sam došla do bebe broj dva, stvari su izgledale potpuno drugačije.

Vrlo brzo sam otkrila da je moj razlog za platnene pelene i posvećivanje toliko pažnje u vezi sa onim što je moja ćerka jela i čemu je bila izložena – sve imalo veze sa pokušajem da budem „savršena“ mama i manje veze sa onim što zapravo smatram da treba da budem.

6. Foto-album za bebu još uvek neće biti gotov

Imala sam svaku nameru da dovršim knjigu broj jedan dok sam bila trudna sa brojem dva, a to se nikada nije dogodilo. U svakoj se knjizi nalaze slike i uspomene, ali oni su daleko od toga što je urađeno, i to je u redu. Prepustite se krivici i prigrlite činjenicu da roditeljstvo ne znači da ćete uvek dokumentovati svaki savršen trenutak.

7. Problemi sa dojenjem ne nestaju magično

Reći da sam imala teško vreme u periodu dojenja bilo bi ponizno. Iskreno sam verovala da će biti tako lakše s mojim drugim detetom – barem su mi to stalno govorili.

Ali imam zdravstveno stanje koje se zove insuficijencija žlezdanog tkiva (IGT), što me sprečava da napravim dovoljno mleka da nahranim svoju bebu. Uprkos svim mojim naporima, dojenje nije postalo lakše drugi put. Iako je moje stanje retko, mnoge se žene bore s dojenjem drugog deteta. Zato nemojte da se opterećujete time da morate da dojite svoje dete, ako vam vaše zdravstveno stanje to ne dozvoljava – radite samo ono što vam donosi radost.

8. Bićete dobro dok deca jedu hranu u automobilu

Ne govorim o jedenjuhrane u automobilu, govorim o jedenju hrane koju deca nađu zaglavljenu u sedištu automobila.

Slatkiši, voćne grickalice, krekeri – moja deca su pojela puno ostataka hrane pronađenih negde u autosedištu – nešto što bi mi pričinjavalo veću anksioznost kada je u autu bila samo moja ćerka. Ali kad štrajkuju glađu – a još uvek niste smislili kako da se spakujete za dvoje – nekako je bilo koja hrana prilično ok.

9. Čak i u svojim najgorim trenucima, i dalje ćete voleti što ste roditelj

Ako provedete bilo koje vreme na društvenim mrežama, mogli biste dobiti ideju da vam zapravo uništava život to što ste roditelj.

Da, postoje dani kada se osećam kao da sam zatvorena u sobi sa vešom i nikada ne izlazim odatle, ali kad me ovaj trenutak prođe – moja deca su uvek tu da me pozdrave sa osmehom.

10. Potrebni su vam prijatelji i proširena porodica više nego ikad

Vreme sa prijateljima i proširenom porodicom postaje još važnije kada dobijete drugo dete. Ne samo da ćete imati koristi od nekoliko dodatnih ruku, podrška koju dobijate od svojih bližnjih je neprocenjiva.

11. Vreme sa partnerom postaje sve važnije

Kada imate decu, svi kažu: „Spremite se da zaboravite na vreme kada ste sami sa svojim partnerom.“

Naravno, imaćete dvoje dece koja će vam iscrpeti svu energiju, ali svakako je važno uložiti u svoju vezu. I verujte mi, bićete toliko zahvalni kada partner odvoji neko vreme za vas – čak i ako vam se pridruži u sobi za veš.

12. Deca opraštaju i zaboravljaju

Dugo vremena sam bila uverena da će svi moji nesrećni roditeljski postupci dovesti do toga da se moja deca zauvek naljute na mene. Ali, evo stvari o deci: pomalo su nalik gumenim trakama. Kad ih malo ispružite, ona se povuku.

Sve dok ih ne istežete previše, naučiće (i imati koristi) od grešaka koje pravite. Zato se opustite i ne budite toliko naporni prema sebi. Deca opraštaju i zaboravljaju.

13. Braća i sestre se mogu žestoko voleti i to je divna stvar

Bila sam zabrinuta zbog toga što ću imati dvoje dece bliskih godina, da će moja kuća postati ratna zona. Ali ono što sam otkrila bilo je upravo suprotno. Čak i sa dve godine, moja ćerka je tretirala svog mlađeg brata na način na koji nisam očekivala.

Naravno, imali su nekoliko manjih “nesuglasica“ na tom putu – ipak postoji razlika od oko 2 godine između njih – ali nisam imala pojma koliko će se voleti, i to mi je ispunilo srce.“

By Sara Lindberg, businessinsider.com