Ako ste hipotiroidni, umorni, teško gubite težinu, ili se uporno gojite, moguće je da doživljavate pad metabolizma koji često prati hipotireozu. Čak i nakon hormonske terapije, metabolizam se često ne vrati u normalu. Lenj metabolizam proizvodi osećanje iscrpljenosti i nemogućnost da se izgubi višak kilograma, uprkos niskokaloričnoj ishrani.

Evo nekoliko načina da ubrzate svoj metabolizam.

Doručkujte

Ako ne doručkujete vaš metabolizam će se usporiti, telo dobija signal da gladuje jer duže vreme ne dobija hranu, često od 8 do 10 sati ili više.

Najveći deo hrane pojedite ranije u toku dana.

Večera bi trebalo da bude najlaganiji obrok, a neki stručnjaci preporučuju da se ne jede ništa posle 8 sati, ili najkasnije u roku od 3 do 4 sata pre spavanja. Ovo pomaže telu da obradi hranu i sagori kalorije kada ste budni i kada se krećete, jer tada sagorevate vise kalorija nego kada spavate.

Ne gladujte.

Smanjivanje unosa kalorija ispod 1000 dnevno je signal telu da je u režimu gladi, i zato se metabolizam usporava.

Jedite često i to manje obroke.

Manji, češći obroci održavaju nivo šećera u krvi stabilnim i obezbeđuju stabilan izvor energije koja pokreće metabolizam.

Aerobno vežbanje.

Što više radite aerobne vežbe, a ako to budete činili ujutro, ubrzaćete metabolizam ceo dan.

Gradite mišiće uz pomoć tegova ili vežbama otpora.

Najmanje dva do tri puta nedeljno, trebalo bi dizati tegove i raditi progresivno vežbe otpora, jer te vežbe grade mišiće. Mišići sagorevaju više kalorija nego što to čine masti, tako da što više mišića imate, sagorećete više kalorija, čak i dok ste u stanju mirovanja!

Voda, voda, voda!

Pijte 8 čaša vode svaki dan. Metabolizmu je za proces sagorevanja energije potrebna voda.

Unosite dovoljno B vitamina.

Ako nemate energije, razmilsite da li unosite dovoljno B vitamina. Posebno je vitamin B-12 neophodan za energiju. Da biste bili sigurni da unosite dovoljno vitamina B, razmotrite uzimanje B kompleksa ili suplementa B12.

Uzimajte suplemente protiv umora.

Postoje suplementi koji predstavljaju supstance koje telo proizvodi kako bi imalo dovoljno energije. U tu kategoriju spadaju:

• Koenzim Q10, takođe poznat kao CoQ10, koji snabdeva mišiće energijom

• L-karnitin

• NADH (nikotinamid Adenin Finucleotide), koji pomaže ćelijama  da pretvore hranu u energiju

• Ekstrakt zelenog čaja

Kinesko bilje

Ženšen je popularan supplement za energiju. Pre konzumiranja čajeva raspitajte se da li smete da ih konzumirate. Npr. ženšen se ne preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom. Takođe, mnoge biljke i suplementi nisu preporučljivi za trudnice.

Čaj mate

Mate čaj je biljni čaj poreklom iz Južne Amerike. Mate je daleko hranljiviji nego crni čaj ili kafa, i mada takođe sadrži kofein, on daje  energiju, a ne čini vas napetim.

Vežbanje i energija

Joga, tai či, či gong, kao i reiki, mogu pomoći u uvećavanju i balansiranju energije. U či gongu, tai čiju, i jogi, blagi pokreti se koriste za pokretanje energije duž energetskih puteva organizma. U reiki, praktikant pomaže ljudima da otvore kanale energije.