Kada smo veoma zauzeti i pod stresom, skloni smo da pravimo loše izbore u ishrani koji mogu zapravo povećati nivo stresa i izazvati druge probleme. U ovom članku daćemo Vam deset saveta kako se zdravo hraniti, čak i kada ste pod stresom. Posle par nedelja, ovi saveti će postati navika, a Vaše telo će osetiti razliku, a nivo stresa će se smanjiti.

Doručkujte: Možete reći  da niste gladni ujutro, da nemate vremena, da će ručak uskoro doći, da ionako treba da idete na dijetu, ili da je mleko u  Vašoj jutarnjoj kafi dovoljno hranljivo. Ali, preskakanje doručka otežava održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi i efikasno funkcionisanje tokom  užurbanog  jutra.

Opredelite se za zeleni čaj: Prefiše kofeina šteti organizmu,može da poveća nivo stresa i smanji mentalni učinak. Relativno lak i zdrav način da sprečite ovaj efekat kafe je da je zamenite zelenim čajem(bez kofeina) jer on ima umirujući ukus i puno antioksidanata.

Umesto koka kole, konzumirajte kiselu vodu: Prevelike količine koka kole imaju isti efekat kao prevelike količine kafe. Zdravija alternativa je gazirana voda, koja osvežava, hidrira organizam, dok ga kofein dehidrira.

Nosite sa sobom zdravu užinu: Uvek imajte uz sebe užinu bogatu proteinima, u kolima, kancelariji, ili u tašni jer ćete tako izbeći pad šećera u krvi i prateće promene raspoloženja i umor. Žitni dezerti  su dobar izbor. Takođe, treba uvek imati pri ruci vodu, jer je ona od ključnog značaja za zdravlje i pravilno funkcionisanje organizma.

Zdrave grickalice: Ako uvidite da rasejano tamanite grickalice kada ste pod stresom, ili grickate u određeno doba dana ili nedelje,zamenite čips, flips i druge manje zdrave grickalice sa štapićima šargarepe, tvrdog sira, celera, semenom suncokreta ili drugim zdravijim namirnicama. Čak su i kokice dobar izbor, ako ih pravite bez masti i soli.

Nosite ručak na posao:Ponesite zdrav ručak od kuće, umesto da jedete brzu hranu na polsu. Uradite to makar nekoliko puta nedeljno i poboljšaćete svoje zdravlje.

Bez kofeina posle 2 sata popodne: Kofein deluje najmanje 6 sati. Ako ga  unesete uz večeru on može da ometa Vaš san .

Ukinite loše stvari: Lakše je  izbeći šećer, masnu i nezdravu hranu  ako ona nije u vašoj kući, i  ne mami Va sve vreme. Ovo može da zvuči lakše nego što stvarno jeste. Izbacite iz svoje kuhinje sve ono što nije zdravo, a napunite frižider samo zdravim namirnicama. Tako ćete na neki način biti primorani da se zdravo hranite i kada ste pod stresom.

Tehnike „ukroćivanja“ napetosti i stresa: Usvajanje tehnika za smanjenje stresa bi trebalo da smanji želju za nezdravom hranom i nezdrave navike u ishrani. Preporučuju se joga, borilačke veštine,kreativno pisanje, smeh i progresivno opuštanje mišića.