Istraživači procenjuju da je polovina svetske populacije hronično dehidrirana. Više od dve trećine telesne težine je voda. Bez dovoljno vode u telu biohemijski i električni procesi ne mogu da se normalno odvijaju. Samo neki od razloga da pijete više vode su:

1. Više od 80% krvi čini voda i ona je neophodna za proizvodnju zdravih krvnih ćelija.

2. Vaše kosti sadrže više od 50 odsto vode i treba im voda za proizvodnju zdravih koštanih ćelija.

3. Unošenje više vode u organizam smanjuje bolove, jer voda pokreće limfni sistem. Limfni sistem je mreža čvorova, cevčica, krvnih sudova, i tečnosti koja odnosi otpad iz tkiva. Limfnom sistemu je potrebna voda da bi funkcionisao.

4. Voda pomaže da se eliminišu otpad i toksini iz vašeg tela kroz limfni sistem, bubrege i creva.

5. Voda podmazuje zglobove i smanjuje bolove u zglobovima i štiti ih od habanja.

6. Voda reguliše metabolizam tako da ako ste gojazni moguće je da vam je potrebno više vode.

7. Voda reguliše telesnu temperaturu.

8. Voda doprinosi adekvatnom funkcionisanju električnih signala tako da mozak i nervni sistem mogu pravilno da rade.

9. Voda ublažava dehidrataciju.

10. Svakoj ćeliji i organu u telu potrebna je adekvatna količina vode da bi ispravno funkcionisao.

Dakle, jedan od najbržih i najlakših načina da poboljšate zdravlje jeste da počnete da pijete više vode svaki dan. Najbolje je piti vodu na prazan stomak kako ne biste razvodnili digestivne enzime i tako otežali varenje.

Količina vode koju treba popiti dnevno zavisi od osobe do osobe, zavisi od težine, vremenskih uslova, fizičke aktivnosti itd. U poslednje vreme postoji tendencija da se sruši mit o famoznih 8 čaša vode, jer je nekim ljudima potrebno manje, a nekima više.

Jedan način da izračunate koliko vode vam je potrebno je da pomnožite svoju težinu sa 2, zatim dve trećine dobijenog broja pomnožite sa 30 ml. Ali mi vam preporučujemo da sami oslušnete potrebe svog organizma ili da izračunate količinu vode pomoću personalizovanog kalkulatora na koji će vas odvesti ovaj link:  http://nutrition.about.com/library/blwatercalculator.htm.

Mi vam savetujemo da pijete što više vode u toku dana, onoliko koliko je potrebno da sprečite osećaj žeđi, jer to znači da ste već dehidrirali.