Nije lako biti optimista, naročito kada se smenjuju godišnja doba i kada naša ishrana i telo prolaze kroz svojevrsnu tranziciju.

U ovom članku pišemo o 10 sitnica koje imaju veliku moć da podignu naše raspoloženje.

# 1: Kupujmo pametno
Novac može da „kupi“ sreću samo ukoliko ga trošite mudro.
Novac trošite na iskustva (koncerti, izlasci, putovanja), a manje na stvari, jer će vas iskustva mnogo više usrećiti nego stvari.

 

# 2: Učinimo dobro delo
Volontiranje i činjenje dobrih dela čini nas srećnim jer povećava empatiju i navodi nas da više cenimo dobre stvari u našim životima.

# 3: Pogledajmo stare fotografije
Kada ste neraspoloženi, pogledajte slike sa vašeg omiljenog odmora ili slike svoje dece. Stavite slike na mesta gde obično obavljate dosadne radnje, na primer ispred sudopere.

 

# 4: Boravimo u svetlom prostoru

Prema nekim istraživanjima, 50 procenata ispitanika koji pate od depresije popravilo je svoje raspoloženje jednostavnom izloženošću jarkoj svetlosti jedan sat dnevno u roku od dvanaest nedelja.

 

# 5: Cenimo ono što imamo
Svake noći, napišite tri lepe stvari ili osećanja koji su vam se desili u toku dana, bez obzira koliko su mali. Detaljno ih opišite i obratite pažnju na ulogu koju igrate u uzrokovanju svakog srećnog trenutka. Bićete svesniji koliko imate kontrolu nad svetlim tačkama u vašem životu!
# 6: Budimo spontani
Prepustite se trenutku i uživajte u stvarima koje vam se dešavaju. Npr, slušajte omiljenu muziku sa slušalicama u mračnoj sobi. Odvojite dovoljno vremena najmanje jednom nedeljno za svoj omiljeni hobi.

 

# 7: Vežbajmo
Vežbanje oslobađa endorfin, hormone sreće, ali vam takođe omogućava da u nečemu budete uspešni i da nad nečim imate kontrolu. Što više budete vežbali, bistriji će vam biti um i bolje ćete se osećati.

 

# 8: Negujmo svoju duhovnost

Istraživanja pokazuju da su ljudi koji često idu u crkvu zadovoljniji i srećniji. Vera i molitva zadovoljavaju ljudsku potrebu da se bude deo nečeg većeg od nas samih.
Pokušajte i sa meditacijom ili jogom. Redovna molitva ili meditacija menjaju strukturu mozga, tako da se poboljšava blagostanje.

# 9: Ljubimo se

Poljupci stimulišu proizvodnju dopamina koji stimuliše isti deo mozga kao kokain. Takođe, ljubljenje snižava holesterol i kod muškaraca i kod žena.

Zanimljivo!

 

# 10: Pevajmo pod tušem

Pevanje poboljšava raspoloženje. Dopustite divi u vama da dođe do izražaja u privatnosti i dobroj akustici vaše tuš kabine.

Interesantnan je podatak da pevanje poboljšava imunitet povećanjem broja antitela koja suzbijaju bolesti.

Zato, rasterajte oblake svojom omiljenom pesmom!

Možda tako budete nečije sunce!